Royal Delft

Rotterdamseweg 196
2628 AR Delft

Get directions

Zuidpoortgarage ParkerenDelft

Zuidwal 14
2611 DD Delft

Get directions

Delfts Blauw aardewerkfabrieken

U heeft vast wel eens van Delfts Blauw gehoord. Het aardewerk met de typische blauwe handgemaakte versieringen erop. Misschien heeft u zelfs wel een Delfts Blauw servies in uw – of de kast van uw ouders of overgrootouders – kast staan. Delft staat al sinds de 17deeeuw internationaal bekend om haar Delfts Blauwe aardwerk. Een kijkje in een eeuwenoude aardwerkfabriek is dan ook onmisbaar tijdens een bezoek aan Delft en haar omgeving. De Delftse Pauw en Royal Delft zijn twee van de weinige originele aardewerkfabrieken die nog steeds open zijn. U kunt deze fabrieken bezoeken!
De fabrieken liggen op loopafstand van het centrum en zijn goed bereikbaar vanaf de Zuidpoortgarage (Royal Delft, 10 minuten) en de Prinsenhofgarage (Delftse Pauw, 18 minuten). In de directe omgeving van de fabrieken is gratis parkeergelegenheid.

 

Royal Delft | Porceleyne fles

Royal Delft is de laatst overgebleven aardewerkfabriek uit de 17deeeuw en is nu te bezoeken als museum. De Royal Delft Experience geeft u een kijk in de productie van het originele Delfts Blauw dat hier met de hand wordt beschilderd volgens eeuwenoude tradities. Wanneer u het museum bezoekt kunt u worden rondgeleid door een audiotour die bij de entreeprijs is inbegrepen en beschikbaar is in vele talen. Het is ook mogelijk de fabriek te bekijken aan de hand van een gids. Kijk voor meer informatie op de site van Royal Delft www.royaldelft.com. Hier vindt u ook de actuele openingstijden en prijzen voor entree.
Royal Delft ligt op loopafstand van de Zuidpoortgarage (10 minuten) en is ook goed bereikbaar met de city shuttle. Parkeren in de directe omgeving kan aan de achter- en zijkant van de fabriek.

Geschiedenis De Porceleyne Fles
In 1653 werd ‘De Porceleyne Fles’ (de originele naam van Royal Delft) opgericht door David Anthonisz. v.d. Pieth aan het Oosteinde in Delft. Na een aantal jaar kwam de fabriek in de handen van zakenman Wouter van Eenhoorn. Hij had financiële belangen in meerdere Delftse aardewerkfabrieken waaronder ‘De Paeuw’ (De Delftse Pauw). Er wordt vermoed dat ‘De Porceleyne Fles’ in deze periode enorm bloeide. In de jaren daarna is de fabriek in handen geweest van verschillende eigenaren.

In de 18deeeuw kreeg de Delftse industrie te maken met verschillende moeilijkheden. Hierdoor drong de ambacht in de 19deeeuw sterk terug. ‘De Porceleyne Fles’ werd in 1876 gekocht door een ingenieur, Joost Thooft, die de manier van productie aanpaste en de fabriek weer herstelde.
Tot op de dag van vandaag wordt het aardewerk van Royal Delft in de fabriek geproduceerd. De klassieke stukken worden hier gebakken, geglazuurd en nog een keer gebakken, waarna het eindproduct na een keuring in de showroom terechtkomt.

De Delftse Pauw

Ook in de Delftse Pauw wordt het Delfts Blauw nog op originele wijze (en dus met de hand) gemaakt. In de aardewerkfabriek zit tegenwoordig ook een winkel en showroom, een workshopruimte en daarnaast is de fabriek dagelijks open voor rondleidingen. Zo krijgt u te zien hoe het Delftse Blauw (zowel meerkleurig als alleen blauw) al meerdere eeuwen wordt gemaakt en met de hand wordt beschilderd in deze fabriek. De rondleiding wordt gegeven door een echte expert die u alles vertelt over het proces van Delfts Blauw.
De Delftse Pauw is een aardewerkfabriek uit de 17e eeuw die nog steeds in gebruik is. Naast dat er nog steeds servies gemaakt wordt, worden er tegenwoordig ook workshops en rondleidingen gegeven. Het bezoek aan de Delftse Pauw is gratis. Iedere tien minuten start er een rondleiding. Check voor bezoek altijd even de actuele openingstijden op: www.delftsepauw.com.
In de buurt van de fabriek is gratis parkeergelegenheid.

Geschiedenis
Toen de fabriek werd opgericht, in 1650, werden er Majolica items gemaakt. Majolica fabrieken maakten blauw wit porselein uit China na. Dit was tijdens de 17e eeuw mateloos populair en door de burgeroorlog in China was de export naar het buitenland minder. De Spanjaarden en Italianen begonnen met de Majolica fabrieken. Ook in Nederland, op de plek van de Delftse Pauw, ontstond zo’n fabriek. Na een tijdje ging deze Majolica stijl over op Delfts Blauw. Uiteindelijk stonden er in de 17e eeuw in Delft zo’n 32 fabrieken die Delfts Blauw produceerden. Tegenwoordig zijn er nog maar heel weinig, originele fabrieken die Delfts Blauw maken. De Delftse Pauw is er hier een van.

In de buurt

  • Delfts Blauw Aardewerkfabrieken