Molen de Roos

Phoenixstraat 111
2611 AK Delft

Get directions

Prinsenhofgarage ParkerenDelft

Kampveldweg 3
2611 WM Delft

Get directions

Molen de Roos in Delft

Vroeger waren er in Delft 18 draaiende molens, maar tegenwoordig is er nog maar een werkende. Die ene overgebleven molen is Molen de Roos. Deze molen in Delft is niet alleen de enige overgebleven molen, hij is ook nog steeds in gebruik als korenmolen. Een korenmolen is een molen waarin graan tot meel wordt verwerkt. In het geval van Molen de Roos gebeurt dat iedere week met biologisch graan. Op woensdag, donderdag en zaterdag kunt u naar boven in de molen om het proces te zien en de molen van de binnenkant te bekijken. Komt u met de auto naar Delft? Dan kunt u uw auto het best parkeren in De Prinsenhofgarage. 

© Fotopedia Delft
© Fotopedia Delft

Bezoeken

Molen de Roos is op woensdag, donderdag en zaterdag open voor publiek. U kunt dan onder begeleiding van de vrijwilligers de binnenkant van Molen de Roos bekijken. Op de middagen dat de molen open is, kunt u ook in het winkeltje terecht voor het biologische meel en andere streekproducten, zoals honing en Delftse vlierbloesemsiroop. Maar ook als u een evenement heeft of met een groep de molen wil bezoeken, is dit mogelijk. U dient hiervoor wel even een afspraak te maken. Bekijk daarvoor de website van Molen de Roos: www.delftsemolen.nl.

Geschiedenis van Molen de Roos

In de Delftse Molen werd vroeger koren gemalen voor bakkers en inwoners van Delft. Sinds 2015 wordt er weer gemalen; tegenwoordig is dat biologisch graan, waaruit meel wordt gemaakt. Dit meel is te koop in het winkeltje bij de molen en wordt daarnaast ook geleverd aan lokale horeca.
Mocht u denken: wat heeft de molen een vreemde vorm? Daar is een ‘logische’ verklaring voor. In 1500 stond er al een molen op de plek waar nu Molen de Roos staat. Deze molen was volledig van hout. Stap voor stap is de toren ‘versteend’, maar daardoor is er wel een vreemde vorm ontstaan. De bovenkant is namelijk netjes rond, maar de onderkant van de molen is zeshoekig.

Brengt u een bezoekje aan Delft? Dan kan een kijkje in de enige, nog werkende molen van Delft natuurlijk niet ontbreken. Check van te voren altijd eventjes de website. Komt u met de auto? Parkeer deze dan in de Prinsenhofgarage, dit is de dichtstbijzijnde garage.

In de buurt

 • Delfts Blauw aardewerkfabriek
 • © Fotopedia Delft
  Molen de Roos
 • © Indebuurt
  Escape Room Delft
 • Museum de Prinsenhof
  Museum de Prinsenhof
 • oude kerk en nieuwe kerk
  Oude kerk en nieuwe kerk Delft