Oude Kerk

Heilige Geestkerkhof 25
2611 HP Delft

Get directions

Marktgarage ParkerenDelft

Willem Naghelstraat 1
2612 XD Delft

Get directions

Oude kerk en nieuwe kerk Delft

De Oude Kerk of de Nieuwe Kerk in Delft bezoeken? Goed nieuws: met een entreebewijsje voor de ene, kunt u meteen de andere kerk bezoeken. Twee vliegen in een klap dus! Nog een voordeel: de afstand tussen beide historische kerken is gemakkelijk te lopen. Komt u met de auto? Dan is de Marktgarage de dichtstbijzijnde parkeergarage.

Over de nieuwe kerk in Delft

Hij heet dan wel de nieuwe kerk; echt nieuw is deze kerk niet. De eerste bouw van de Nieuwe Kerk begon in 1381. De houten kerk met rieten dak werd in 1382 ingewijd. Twee jaar later werd gestart met de bouw van een stenen basiliek om de kerk. Op 6 september 1496, 100 jaar later, was de toren af. In de loop der jaren is de kerk uitgebreid, zijn er delen vernietigd en weer gerestaureerd. Sinds 2013 wordt de kerk opnieuw gerestaureerd. Het dak wordt vernieuwd en de kerk verwarmd. Veel leden van de familie van Oranje-Nassau zijn begraven in deze kerk. Dat begon met de dood van Willem van Oranje in 1584. Breda, de plaats waar leden van de Oranje familie normaal gesproken begraven werden, was toentertijd bezet door de Spanjaarden. Omdat Willem van Oranje een residentie in Delft had, werd de nieuwe Kerk van Delft uitgekozen als begraafplaats. Na Willem zijn er nog 45 leden van het huis van Oranje en het huis van Oranje-Nassau begraven. De laatste was Prins Bernhard op 11 december 2004.

Over de oude kerk in Delft

Nog nooit van de Oude Kerk in Delft gehoord? Dat kan. Hij wordt namelijk ook wel de Oude Jan of Scheve Jan genoemd. Het is – zoals de naam al doet vermoeden – de oudste kerk van Delft en is gebouwd in 1246. De Oude Kerk wordt op zondagen en christelijke feestdagen nog gebruikt voor kerkdiensten. Het meest opvallende aan de Oude Kerk is de scheefgezakte toren. Er wordt vermoed dat er toen de bouw van de kerk gepland werd geen ruimte was om de kerk te bouwen. Er is toen water uit de gracht de Oude Delft gehaald en dit is verplaatst om ruimte te maken. De toren is daardoor half gebouwd op een zand en half op de gracht. Resultaat? Een scheven toren door de ingezakte grond. In 1843 wilde de gemeente het dak van de kerk slopen in verband met instortingsgevaar. Lokale aannemers hebben hier een stokje voor gestoken. De toren wordt op het moment gerenoveerd: tot juli 2018 is de toren onder constructie.

Breng je een cultureel bezoekje aan Delft? Dan mag een kijkje in de Nieuwe en Oude kerk niet ontbreken. Klik hier voor meer informatie over de Nieuwe en Oude Kerk.

In de buurt

  • © Indebuurt-Delft
    Vermeer Centrum in Delft
  • oude kerk en nieuwe kerk
    Oude kerk en nieuwe kerk Delft