Parkeerbon niet meer onder de ruitenwisser

 

Wie vanaf  begin januari 2020 in Delft verkeerd parkeert of geen parkeergeld betaalt, krijgt geen parkeerbon meer onder de ruitenwisser. In Delft wordt voortaan in bijna alle gevallen alleen nog digitaal gecontroleerd. De nieuwe werkwijze betekent niet dat de parkeerhandhavers uit het straatbeeld verdwijnen. Ook zij voeren nog steeds parkeercontroles uit. In speciale gevallen stoppen ze een kennisgeving onder de ruitenwisser.

Automatische controle
De controle vindt in eerste instantie plaats met een scanauto. Deze auto maakt een foto van het kenteken en van de situatie. Daarna volgt een automatische controle. Er wordt bekeken of er parkeergeld is betaald of dat de automobilist een vergunning heeft. Een handhaver bekijkt de beelden die de scanauto maakt op een scherm. Hij of zij besluit direct of er een parkeerbon (officieel heet dat naheffingsaanslag) moet worden verstuurd. De aanslag valt enkele dagen na de overtreding in de brievenbus.

 

Minder geld
De nieuwe manier van handhaven zorgt voor een slimme inzet van de medewerkers. Parkeercontroles kosten daardoor minder geld. Tussen het moment van het scannen van het kenteken en de controle zit genoeg tijd voor de automobilist om zich aan te melden als bezoeker of om parkeergeld te betalen. Bijkomend voordeel is dat bestuurders die bewust niet betalen nu wel worden beboet. Snel wegrijden bij het zien van de scanauto helpt niet. Op deze wijze blijven de parkeerplaatsen beschikbaar voor bezoekers en vergunninghouders.