Informatie kentekentoegang autoluwe binnenstad

In de autoluwe binnenstad van Delft vindt controle plaats op basis van het kenteken. Dat betekent dat uw kenteken geregistreerd wordt zodra u het gebied binnenrijdt. Alleen ontheffinghouders mogen het gebied inrijden.

Kentekentoegang geldt voor alle voertuigen met een kentekenplaat, dus ook voor een brommer, scooter, snorfiets, speedpedelec en brommobiel.

Direct kentekentoegang autoluwe binnenstad aanvragen

Plattegrond Autoluw gebied snor- en bromfietsers

Plattegrond Autoluw gebied autoverkeer

Let op!

  • Alleen op de Oude en Nieuwe Langendijk mogen brommers en scooters zonder ontheffing rijden.
  • Gaat u lopend het autoluwe gebied in met een brommer, speedpedelec of scooter aan de hand? Dan hoeft u geen ontheffing aan te vragen.
  • Fietsers (ook elektrische fietsen met trapondersteuning tot 25 km/h) en scootmobielen hoeven geen ontheffing aan te vragen om de autoluwe binnenstad in te rijden.
  • De ontheffing is alleen bedoeld om door het autoluwe gebied te rijden. Parkeren in het autoluwe gebied en op de Markt is niet toegestaan. Voor het parkeren van een trouwauto of koets op de Markt is een speciale ontheffing nodig die aan te vragen is bij de gemeente Delft. Lees meer.

Klik hier om direct de gratis dagontheffing voor het autoluwe gebied aan te vragen.

Hoe werkt kentekentoegang?

Om het autoluwe gebied in te mogen rijden is er ontheffing nodig op het kenteken van uw voertuig. Camera’s registreren het kenteken wanneer u het gebied inrijdt. Als u een ontheffing heeft kunt u stapvoets het autoluwe gebied inrijden. Heeft u geen ontheffing? Dan ontvangt u een boete via het CJIB.

Waarschuwingsbrief of boete

Bij een overtreding in de autoluwe binnenstad ontvangt u eerst een waarschuwingsbrief en bij een volgende keer een boete (beschikking). Heeft u een brief of boete ontvangen en heeft u daar vragen over? Stel uw vraag dan via dit contactformulier.

Dagontheffing

Wilt u het autoluwe gebied inrijden om te laden of te lossen? Of wilt u iemand ophalen of brengen die slecht ter been is? Dan kunt u online een gratis dagontheffing aanvragen. Dit kunt u vooraf regelen, maar ook achteraf op dezelfde dag. Het is ook mogelijk om een ontheffing aan te vragen bij het loket aan de Zuidpoortgarage op de Zuidwal. Een dagontheffing is niet geldig op vrijdag van 18.00 – 21.00 uur en op zaterdag van 11.00 – 17.00 uur.

Vaste ontheffing

Woont u in het autoluwe gebied, heeft u hier een bedrijf of levert u producten aan winkels in het gebied? Dan kunt u een vaste ontheffing aanvragen om toegang tot de autoluwe binnenstad te krijgen.

Zwaar verkeer

Moet u met een vrachtwagen (zwaarder dan 3.500 kg) in de binnenstad zijn? Dan heeft u een ontheffing voor zwaar verkeer nodig.

Parkeerontheffing stadhuis (trouwen, partnerschap)

Gaat u trouwen of een partnerschap aan in het stadhuis? Dan heeft u voor uw trouwauto 2 ontheffingen nodig:

  • Ontheffing om de Markt op te rijden. Dit is de gratis dagontheffing die u hier in ons parkeerloket kunt bestellen.
  • Ontheffing om op de Markt te parkeren met uw trouwauto of koets. Deze ontheffing is gratis en  online aan te vragen bij de gemeente nadat u uw trouwdatum heeft gereserveerd. Meer informatie op de pagina Parkeerontheffingen Stadhuis van de gemeente Delft.

Eigen parkeervoorziening in autoluwe binnenstad: ontheffing eigen parkeerplaats (OEP)

Eigenaren of huurders van een parkeervoorziening op eigen terrein in de autoluwe binnenstad kunnen per parkeerplaats één ontheffing aanvragen. De parkeerplaats moet in het autoluwe gebied liggen en de eigenaar of huurder dient een eigendoms- resp. huurbewijs te overleggen. Er wordt geen ontheffing verstrekt wanneer een bewoner of bedrijf kan beschikken over een parkeerplaats onder of nabij de woning, bereikbaar via buiten het autoluwplus-gebied gelegen ingang.
Deze vergunning vraagt u aan bij het loket aan de Zuidpoort garage. Maak hiervoor een afspraak.
Meenemen voor de afspraak:

  • Geldig identiteitsbewijs.
  • Koop- of huurcontract van de parkeervoorziening.

Bij de aanvraag geeft u het kenteken van uw voertuig op, bewijsstuk is niet nodig.