Bezoekersvergunning

Als u in een betaald parkeergebied woont of hier een bedrijf heeft (uitgezonderd bedrijven in parkeergebied TU), kunt u voor het parkeren van de voertuigen van uw bezoek een bezoekersvergunning aanvragen. Deze bestaat uit parkeertegoed (saldo) wat u jaarlijks kunt aanschaffen. U kunt het kenteken van uw bezoek zelf eenvoudig aan- en afmelden, via de website (op computer laptop of telefoon) of telefonisch via 14015 en 015 301 05 20. Een parkeerbewijs in de auto van uw bezoek is niet nodig.

Uw bezoek kan op de bezoekersvergunning alleen parkeren in het parkeergebied waar u woont of uw bedrijf ligt. Parkeren kan op iedere parkeerplaats, met uitzondering van gehandicaptenparkeerplaatsen.

Direct bezoekersvergunning aanvragen

Kosten vanaf 1 november 2020

Blok van 200 uur parkeertegoed:

 • Bewoners parkeergebied B (binnenstad): € 38,20
 • Bedrijven parkeergebied B (binnenstad): € 114,80
 • Bewoners parkeergebied C, E, F, TU, Y, Z (schil): € 19,35
 • Bedrijven parkeergebied C, E, F, Y, Z (schil): € 30,15
 • Bewoners parkeergebied H (overig): € 19,35
 • Bedrijven parkeergebied H (overig): € 30,15

.

Tarieven leges 2024

Naast de kosten voor een vergunning betaalt u bij elke aanvraag ook leges. De leges-tarieven per 1 januari 2024 zijn:

 • € 5,90 per product

Bij de aanvraag van uw parkeervergunning betaalt u het volledige bedrag meteen (achteraf of per acceptgiro betalen is niet mogelijk).

Saldo

Wanneer uw saldo 60 uur of minder is, kunt u bezoekersuren bijkopen in blokken van 200 uur met een maximum van 600 uur per kalenderjaar (1 jan. t/m 31 dec). Deze uren zijn onbeperkt geldig. Het parkeren wordt per minuut verrekend. Het saldo kunt u zien via de website, de app of hoort u als u uw bezoek telefonisch aan- of afmeldt. Dit aan-of afmelden kunt u doen door middel van het meldnummer en de pincode die u ontvangt bij aanvraag van de bezoekersvergunning. U kunt meerdere bezoekers tegelijk aanmelden. Uw bezoek mag dan op alle parkeerplaatsen (met uitzondering van een gehandicaptenparkeerplaats) parkeren binnen uw parkeergebied.

Direct bezoekers aanmelden

Wilt u meer informatie? Klik hier voor de handleiding opwaarderen bezoekersvergunning.

Privacy

De kentekengegevens worden alleen gebruikt om te controleren of uw bezoek is aangemeld. Als uw bezoek is aangemeld, worden de gegevens 48 uur na het parkeren vernietigd.
Is uw bezoek niet aangemeld en ontvangt uw bezoek een boete? Dan worden de gegevens bewaard gedurende de wettelijke termijn van de bezwaarprocedure.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de bezoekersvergunning? Stel uw vraag via het contactformulier, bel 015 -200 1046 of bekijk onze Handleiding Bezoekersvergunning.

.

U kunt inloggen met uw DigiD. Bedrijven loggen in met e-Herkenning. U heeft hiervoor een inlogmiddel nodig van minimaal betrouwbaarheidsniveau EH2. Bestaande zakelijke gebruikers kunnen tot eind juni 2023 ook nog met gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Betalen kan via creditcard of iDEAL. Het is niet mogelijk om achteraf of per acceptgiro te betalen. Na de aanvraag is uw vergunning direct geldig.

Bezoek aanmelden

U kunt uw bezoek aan- en afmelden via de website (op een computer, tablet of telefoon) of telefonisch via 14015 of 015-3010520.

Bij het aanvragen van de bezoekersvergunning ontvangt u een meldnummer en pincode. Houd deze en het kenteken van uw bezoek bij de hand. U kunt meerdere bezoekers tegelijk aanmelden. Bij het aanmelden van uw bezoek geeft u een eindtijd op. Vul een laat tijdstip in als u nog niet weet wanneer uw bezoek vertrekt. U kunt de eindtijd altijd nog wijzigen.

Denk er bij het vertrek van uw bezoek aan om uw bezoek weer af te melden. Doet u dit niet? Dan gaan de minuten tot aan de eindtijd die u heeft ingevuld van uw tegoed af.

Coulanceregeling bezoekersvergunning

Het komt weleens voor dat u vergeet uw bezoek aan te melden of dat de aanmelding is mislukt. Heel vervelend als uw bezoek vervolgens een boete (naheffingsaanslag) ontvangt. Als houder van een bezoekersvergunning kunt u maximaal 1x per kalenderjaar deze boete laten kwijtschelden via de coulanceregeling. Wilt u van deze regeling gebruik maken, houdt u er dan wel rekening mee dat u het verzoek tot kwijtschelden binnen 1 maand na dagtekening van de boete (naheffingsaanslag) indient.

Kijk hier voor meer informatie en de voorwaarden.

Voorwaarden aanvraag bezoekersvergunning

 • U kunt alleen een bezoekersvergunning aanvragen voor het gebied waar u als bewoner staat ingeschreven of waar u een bedrijf heeft; bedrijven in parkeergebied TU kunnen geen bezoekersvergunning aanvragen
 • Bewoners kunnen per adres 1 bezoekersvergunning aanvragen
 • Bedrijven kunnen 1 bezoekersvergunning aanvragen
 • Heeft u een parkeerplaats op eigen terrein? Dan kan het zijn dat u niet in aanmerking komt voor een bezoekersvergunning
 • Een bezoekersvergunning kunt u niet gebruiken voor het parkeren van een groot voertuig, een aanhangwagen of recreatievoertuig.

Heeft u problemen met het kenteken aanmelden van uw bezoek op uw tablet, smartphone of computer? Dan vindt u hieronder enkele tips.

Gebruik wifi of vaste verbinding

Op piekmomenten (vrijdagavond, zaterdag) kunnen de mobiele netwerken in Delft langzamer zijn. Heeft u een trage internetverbinding en werkt hierdoor de bezoekersapp ook niet goed? Gebruik dan wifi of een vaste internetverbinding om uw bezoek aan- en af te melden.

Verwijder uw browsergeschiedenis

Om de website of de bezoekersapp te verbeteren vindt regelmatig een update plaats. Na een update kan het gebeuren dat het aanmelden van uw bezoek niet goed meer werkt. Dit is te verhelpen door de browsergeschiedenis, cookies en het cachegeheugen op uw computer, tablet of smartphone te verwijderen.

App opnieuw installeren

Werkt de app hierna nog niet goed? Of lukt het niet om de browsergeschiedenis te verwijderen? Dan kunt u ook de app opnieuw installeren.

Telefonisch aanmelden

Blijft de storing op uw apparaat of netwerk zich voordoen? Dan kunt u uw bezoek ook altijd aan- en afmelden via het telefoonnummer 14015 of 015 301 05 20.

Storing bij de gemeente

Ligt de storing bij de gemeente of ParkerenDelft en kunt u hierdoor uw bezoek niet via de app, de website of telefonisch aanmelden? Dan houden de controleurs op straat hier rekening mee.
Heeft u door zo’n storing uw bezoek niet kunnen afmelden? Dan kunt u compensatie krijgen voor de uren die u niet heeft kunnen afmelden.

Veelgestelde vragen bezoekersvergunning

Wat kost het bellen met 14015 of 15 301 05 20?

Voor bellen met 14015 of 015 301 05 20 betaalt u het lokale tarief. De werkelijke kosten hangen echter af van uw provider en het abonnement dat u heeft.

Waarom is er gekozen voor maximaal 600 uur per jaar?

Het nieuwe totaal aantal per jaar aan te schaffen bezoekersuren is tot stand gekomen na een evaluatie van het parkeerbeleid in Delft. Hieruit bleek dat sommige vergunningshouders behoefte hebben aan minder bezoekersuren en anderen juist behoefte hebben aan meer bezoekersuren. Daar zijn de voorwaarden van de bezoekersvergunning op aangepast. Hierbij is rekening gehouden met het doel om de parkeerdruk beperkt te houden; de parkeerruimte moet eerlijk verdeeld worden. Als we een groter saldo aan bezoekuren toekennen, kan dat leiden tot een te grote parkeerdruk, of tot ongewenst gebruikt van de bezoekersvergunning.

Ik ga verhuizen, kan ik mijn urensaldo meenemen?

U kunt uw saldo meenemen als u in hetzelfde parkeergebied blijft wonen. Verhuist u naar een ander parkeergebied, dan wordt uw bezoekersvergunning geblokkeerd.
Via klantenservice@parkerendelft.com kunt u voor de overgebleven uren om teruggave van het aankoopbedrag vragen. U kunt daarna een nieuwe bezoekersvergunning aanschaffen voor het nieuwe gebied.

Verhuist u naar een gebied waar geen betaald parkeren is? Dan wordt de bezoekersvergunning ingetrokken en kunt u om teruggave vragen.

Hoe weet ik wat mijn urensaldo is?

Wanneer u inlogt in uw bezoekersvergunning, kunt u uw parkeersaldo inzien. Als u uw bezoek aanmeldt via de telefoon (14015 of 015 301 05 20 ) krijgt u uw saldo ook te horen.

Als ik uren tekort kom, kan ik dan uren bijkopen?

Ja, u kunt maximaal drie keer in een periode van een jaar een blok van 200 bezoekersuren aanschaffen.

Kan ik uren van anderen overnemen?

Nee, dat is niet mogelijk.

Hoe lang zijn de gekochte bezoekersuren geldig?

De bezoekersuren die u heeft gekocht zijn onbeperkt geldig. Teruggave van geld is alleen mogelijk als u verhuist, of bij overlijden.

Wat als mijn bezoek blijft slapen?

Als uw bezoek blijft overnachten, kunt u bij het aanmelden van uw bezoek al direct een einddatum en tijd opgeven. De einddatum kan de volgende dag zijn of een andere datum in de toekomst. U kunt er ook voor kiezen om geen einddatum of tijd op te geven. De parkeeractie stopt dan automatisch op het tijdstip dat het betaald parkeren op die dag eindigt. De volgende dag moet u dan wel tijdig uw bezoek opnieuw aanmelden.

Mijn bezoek komt maar 10 minuten langs, ben ik dan een uur van mijn saldo kwijt?

Nee, de bezoekersuren worden per minuut verrekend.

Waarom krijgt iedereen hetzelfde aantal uren? Ik heb als bewoner van de binnenstad veel meer betaaltijden dan een bewoner in de schil en ben dus sneller door mijn uren heen.

Het aantal toegekende bezoekuren is geen gemiddelde, maar heeft als uitgangspunt het gebied met de meeste betaaltijden. Daarbij is overigens een hoger aantal uren dan het landelijk gemiddelde vastgelegd.

Als ik nog maar 1 uur over heb en mijn bezoek parkeert op dezelfde dag 2 uur bij mij, krijgt mijn bezoek dan in het laatste uur een boete?

Als de uren tijdens het parkeren opraken, komt er geen boete.

Hoe meld ik mijn bezoek aan?

U kunt uw bezoek aan- en afmelden via:

 • de website op uw computer of tablet. Hiervoor heeft u uw meldnummer en pincode nodig die u bij uw bezoekersvergunning heeft ontvangen.
 • de app op uw smartphone of tablet. U kunt via een link een app aanmaken. Met uw meldnummer en pincode kunt u uw bezoek aanmelden.
 • de telefoon: u belt 14015 of 015 301 05 20en beantwoordt de vragen die worden gesteld.

Houd bij het aanmelden het kenteken van uw bezoek bij de hand.

Kan mijn bezoek zichzelf aan- en afmelden?

U kunt bezoek dat regelmatig bij u langskomt machtigen voor een aantal uren. Hiermee kunnen zij zichzelf aan- en afmelden. Klik hier voor een uitgebreide handleiding.

Ik heb geen computer of smartphone om mijn bezoek aan- of af te melden. Wat nu?

U kunt het ook via de gewone telefoon regelen (telefoonnummer: 14015)

Wat moet ik doen als ik mijn meldnummer en pincode ben vergeten?

Voor het aanmelden van uw bezoek heeft u een meldnummer en pincode nodig. Deze ontvangt u bij de aankoop van uw bezoekersvergunning. U kunt ook uw meldnummer online inzien. Log in en klik op het product Bezoekersvergunning. Onder Documenten staat de brief waarin uw meldnummer en pincode staat vermeld.

Kan ik mijn bezoek op een andere manier afmelden dan dat ik het heb aangemeld?

Ja, dat kan. U kunt bijvoorbeeld uw bezoek via internet aanmelden en vervolgens op een andere manier, zoals via de app of telefonisch, weer afmelden.

Ik ben vergeten af te melden, ben ik dan de uren kwijt?

Op de dag dat het bezoek aangemeld is, wordt het bezoek automatisch afgemeld op het tijdstip dat het betaald parkeren op die dag eindigt. Dit voorkomt dat u vergeet af te melden en uw bezoek dagenlang aangemeld kan blijven staan. U bent dus alleen de uren van die dag kwijt.

Ik ben vergeten mijn bezoek aan te melden, wie krijgt dan de bekeuring?

Uw bezoek krijgt de bekeuring, omdat dat kenteken niet geregistreerd staat als betalende parkeerder.

Ik heb een fout kenteken opgegeven bij aanmelding. Leidt dat tot een boete?

De bezoeker krijgt dan inderdaad een parkeerboete (naheffing). Bij invoer via internet of uw App kunt u van tevoren kentekens ‘klaar zetten’. Controleer altijd het ingevoerde kenteken. Via de telefoon wordt het kenteken herhaald voordat de registratie plaatsvindt.

Hoe weet je als bewoner dat de aanmelding van bezoek ook echt heeft plaatsgevonden?

Als u zich via de app of het internet aanmeldt kunt u gelijk zien dat de aanmelding begint te lopen. Bij telefonische aanmelding hoort u welk kenteken is aangemeld.

Hoe voorkom ik dat het kenteken binnen een minuut weer wordt afgemeld?

Ga direct na het aanmelden via het menu linksboven (knop met streepjes) naar Geschiedenis en dan naar Reserveringen. Het doel hiervan is tweeledig:
1. Op de pagina waar u het kenteken heeft aangemeld, kunt u ook eenvoudig weer afmelden. Dit kan echter ook per ongeluk op het moment als u iets anders wilt doen op uw telefoon. Door van deze pagina weg te navigeren voorkomt u dat u per ongeluk afmeldt.
2. Bij Reserveringen kunt u zien of de aanmelding er goed in staat. Hij toont hier het aantal uur dat verbruikt zal worden als er die dag niet afgemeld wordt, dus het aantal uur tot einde reguleringstijd, tenzij u bij het aanmelden al heeft aangegeven tot wanneer er geparkeerd gaat worden (met de knoppen plus of min 10 minuten). Dan staat er het aantal uur dat verbruikt wordt met de aanmelding.

Hoe zie ik dat mijn bezoek een boete heeft gekregen?

Uw bezoek krijgt een parkeerboete (naheffing) via de post. Als houder van de bezoekersvergunning weet u dit alleen als het bezoek dit aan u doorgeeft.

Waar mag mijn bezoek parkeren?

Uw bezoek mag alleen parkeren in uw eigen parkeergebied, dus in één van de gebieden B, C, D, E, F, H of Z, zowel op de vergunninghouders- als mixparkeerplaatsen.

Een aannemer gaat in mijn huis klussen, moet ik dan de bezoekersvergunning gebruiken?

Dat mag zeker. Echter, wanneer u niet de parkeerkosten van de aannemer wil betalen, kan een aannemer een aannemersdagvergunning aanschaffen. Dit is goedkoper dan een dagvergunning parkeren. Ook kan de aannemer in mix-gebied per uur bij de parkeerautomaat betalen.

Ik krijgt een logé voor 2 weken, moet ik dan de bezoekersvergunning gebruiken?

Dat mag wel, maar uw bezoek kan de auto in zo’n geval beter parkeren in een niet gereguleerd gebied, in een parkeergarage of op een parkeerterrein.

Ik krijg 10 mensen op een feest, moet ik dan de bezoekersvergunning gebruiken?

Iedere bezoeker moet aan- en afgemeld worden. Via internet gaat dit het gemakkelijkst. U kunt meerdere bezoekers aanmelden via de app (op smartphone of tablet) of het internet. Bij de telefonische aanmelding kunt u maximaal 10 kentekens tegelijk aanmelden.

Ik krijg dagelijks 2 uur hulp/mantelzorg, moet ik dan de bezoekersvergunning gebruiken?

Dat mag wel, maar zorgverleners die 1e lijnzorg verlenen en zijn aangesloten bij een organisatie kunnen een zorgvergunning aanvragen. Die uren gaan dus niet van de bezoekersvergunning af. Als u dat zelf wilt, kunnen mantelzorgers gebruik maken van de bezoekersvergunning. Die uren gaan dus wel van het urensaldo af.

Komt er meerdere keren per week een mantelzorg bij u thuis? Dan heeft u mogelijk niet genoeg aan 600 bezoekersuren per jaar. U kunt dan bij de gemeente kosteloos extra uren aanvragen. Neem hiervoor contact op met de klantenservice van ParkerenDelft via mail naar klantenservice@parkerendelft.com. Per jaar kunt u maximaal 400 bezoekersuren op basis van mantelzorg toegekend krijgen.

Let op, deze regeling geldt alleen voor mantelzorgbezoek. U dient hierbij aannemelijk te maken dat u bent aangewezen op een mantelzorger en hierdoor niet uitkomt met het aantal uren voor de bezoekersvergunning. Dit doet u door bij uw aanvraag een mantelzorgverklaring mee te sturen van uw mantelzorger.

Mijn buren geven een feest, alle parkeerplaatsen zijn bezet door hun bezoekers. Wat nu?

Dat kan voorkomen. Evaluatie zal tonen of die situaties veel voorkomen en of dat tot wijzigingen leidt.

Mag ik gebruik maken van de bezoekersvergunning van mijn buren?

Nee, ieder huishouden krijgt een eigen budget om bezoekers te kunnen laten parkeren. Het totaal aantal uren is tot stand gekomen om de parkeerdruk in uw woongebied acceptabel te houden.

6. Techniek / systeem

Het systeem ligt eruit. Wat moet ik dan doen?

Als de storing aan uw eigen computer ligt, kunt u overschakelen op bijvoorbeeld telefonisch aan- en afmelden. Als telefonische aanmelding via de stemcomputer niet goed werkt, dan wordt u doorgeschakeld naar het callcenter. Zij handelen uw aan- en afmelding af.

Als de storing aan het computersysteem van de gemeente ligt, of aan de bekabeling, dan zijn deze storingen bij de gemeente bekend. De controleurs bij de handhaving houden hier dan rekening mee. Als u hierdoor bezoek niet heeft kunnen afmelden, zal compensatie plaatsvinden van de uren die u niet heeft kunnen afmelden.

Ik heb geen computer of smartphone om mijn bezoek aan- of af te melden.

Met de computer of smartphone is de digitale bezoekersvergunning het gemakkelijkst te gebruiken. Maar u kunt het ook via de gewone telefoon regelen (telefoonnummer: 14015).

Hoe weet je of de aangemelde auto wordt gecontroleerd?

De controle wordt uitgevoerd door de scanauto die in de straat rijdt. Als uw bezoek is aangemeld, merkt u niets van de controle.

Kan ik de app op meerdere telefoons of tablets gebruiken?

Ja, u kunt de app voor de bezoekersvergunning op meerdere telefoons en tablet tegelijk aanmaken en gebruiken.

Veelgestelde vragen

Bezoekersapp aanmaken op smartphone of tablet
Hulp nodig bij het installeren van de bezoekersapp op uw  smartphone of tablet? Er zijn diverse handleidingen beschikbaar.

Kan mijn bezoek zichzelf aan- en afmelden?
U kunt bezoek dat regelmatig bij u langskomt machtigen voor een aantal uren. Hiermee kunnen zij zichzelf aan- en afmelden. Bekijk onze uitgebreide handleiding.