Gehandicaptenparkeerkaart instellingen

Heeft u een instelling waar gehandicapten verblijven? Dan kunt u voor het vervoer van de bewoners een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Bekijk de folder

Uw instelling komt voor een gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking als:

  • Deze is toegelaten op grond van artikel 5, 1e lid, van de Wet toelating zorginstellingen
  • U zorg verleent zoals bedoeld in artikel 3.1.1 van de Wet langdurige zorg
  • De vestiging waarvoor u de kaart aanvraagt in Delft ligt
  • U (collectief) mensen vervoert die zich als gevolg van een handicap minder dan 100 meter met de gebruikelijke loophulpmiddelen te voet kunnen voortbewegen.

Het aantal te verstrekken gehandicaptenparkeerkaarten hangt af van het aantal bewoners van uw instelling met de hiervoor genoemde handicap in relatie tot het aantal voertuigen en het type voertuig dat u voor het vervoer van deze bewoners heeft. De kaart is 5 jaar geldig.
De kaart mag u alleen gebruiken als het parkeren rechtstreeks verband houdt met het vervoer van bewoners met een handicap. Bij misbruik wordt de kaart ongeldig verklaard en ingenomen.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Tarieven vanaf 1 januari 2024

  • € 184,75 per gehandicaptenparkeerkaart
  • € 13,85 bij verlies of diefstal van een gehandicaptenparkeerkaart

Betalen kan via Creditcard of iDeal. Achteraf of per acceptgiro betalen is niet mogelijk. De afhandeling duurt 8 weken. Bij diefstal of vermissing is de afhandeltijd voor een gehandicaptenparkeerkaart meestal 2 werkdagen.
Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u online aan. Inloggen doet u met een gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Dan kunt u deze aanvragen via het contactformulier. Vermeld bij de aanvraag uw KVK-nummer en vestigingsnummer.

Parkeerkaart verlengen
Wilt u uw parkeerkaart verlengen? Klik dan na het inloggen op de knop ‘verlengen’ die achter het product staat. Ongeveer 2 maanden voordat de kaart verloopt, ontvangt u een bericht (mail) om uw kaart te verlengen. Om vast te stellen of u voor verlenging in aanmerking komt, wordt een nieuw onderzoek gedaan. Voor het in behandeling nemen van de aanvraag betaalt u € 184,75 (tarief vanaf 1 januari 2024).
Bij verlies of diefstal van uw parkeerkaart hoeft u geen aangifte te doen bij de politie. U kunt bij de gemeente een nieuwe kaart aanvragen. Hiervoor betaalt u € 13,85 (tarief vanaf 1 januari 2024).

Waar parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart?

Met een zichtbare gehandicaptenparkeerkaart in uw voertuig en een blauwe parkeerschijf kunt u in Delft maximaal 3 uur gratis parkeren:

Kenteken registreren

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u ook gratis parkeren op plaatsen voor vergunninghouders en bij de parkeerautomaat. U moet dan wel eerst het kenteken van uw voertuig registreren , anders riskeert u een boete.

Parkeergarages

In de Phoenixgarage, Zuidpoortgarage, Marktgarage en Prinsenhofgarage zijn speciale plaatsen die extra breed zijn. Hier kunt u met u met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren. U betaalt wel het normale tarief.

Autoluwe gebied

In de autoluwe binnenstad wordt gebruik gemaakt van kentekentoegang. Een camera met automatische kentekenherkenning maakt een foto van alle kentekens van gemotoriseerde motorvoertuigen die de binnenstad binnenrijden. Deze foto wordt vergeleken met de database van ontheffingshouders. U kunt een dagontheffing aanvragen om toegang te krijgen tot het autoluwe gebied. Toegang met een motorvoertuig is alleen toegestaan voor het laten in-en uitstappen van personen. Of om te laden en te lossen. U mag hier niet parkeren; er zijn ook geen parkeerplaatsen in het autoluwe gebied. Buiten het autoluwe gebied zijn extra algemene gehandicaptenparkeerplaatsen.

Parkeerplaats kenteken

Staat bij een gehandicaptenparkeerplaats een kenteken vermeld op het onderbord? Dan mag alleen het voertuig met het betreffende kenteken op deze plaats parkeren.

Kenteken registreren

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart? Dan kunt u alleen parkeren op plaatsen voor vergunninghouders en bij de parkeerautomaat als u eerst het kenteken van uw voertuig registreert. Op deze plaatsen is een gehandicaptenparkeerkaart in uw auto dan niet meer nodig.

Gebruik van de parkeerkaart

De kaart mag u alleen gebruiken als het parkeren rechtstreeks verband houdt met het vervoer van bewoners met een handicap. Bij misbruik wordt de kaart ongeldig verklaard en ingenomen.