Vaste ontheffing binnenstad

Vaste ontheffing voor bewoners, ondernemers en leveranciers

Woont u in het autoluwe gebied, heeft u hier een bedrijf of levert u producten aan winkels in het gebied? Dan kunt u een vaste ontheffing aanvragen om toegang tot de autoluwe binnenstad te krijgen.

Kosten

De kosten voor de ontheffing betreffen alleen leges. De leges-tarieven per 1 januari 2021 zijn:

 • € 91,94 per jaar
 • Gratis voor bewoners en bedrijven in het gebied (Ontheffing Autoluwplus)

Aanvragen

Een ontheffing kunt u alleen online aanvragen. U logt in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u die nog niet? Dan kunt u deze aanvragen via het contactformulier . Vermeld hierbij uw KVK-nummer en het vestigingsnummer van uw bedrijf. Een vergunning kunt u voor minimaal een hele maand en maximaal 12 maanden aanschaffen. Een maand voordat uw vergunning afloopt ontvangt u een herinneringsemail (servicebericht). Als u inlogt in uw omgeving, kunt u zien hoelang uw vergunning nog geldig is. Heeft u vragen over uw vergunning of komt u er niet uit? Vul dan dit contactformulier in of kom langs aan het loket bij de Zuidpoortgarage (alleen op afspraak ).

Wetgeving

Beleidsregels ontheffing autoluwplus 28-02-2018

Beleidsregel ontheffingen artikel 87 RVV Delft

Voorwaarden

In de beleidsregels staan de voorwaarden voor de ontheffing. De hoofdpunten hieruit zijn:

 • U moet stapvoets rijden. De auto, fiets en overige voertuigen zijn in het autoluwegebied te gast. Voetgangers en ander langzaam verkeer mag u niet hinderen. Zo nodig moet u stoppen.
 • De ontheffing is voor het vervoer van goederen of personen die u niet anders dan met een motorvoertuig kunt vervoeren. Bij het laden of lossen en het in- en uitstappen moet sprake zijn van een voortdurende handeling onmiddellijk na het tot stilstand brengen van het voertuig.
 • U moet de kortst mogelijke route nemen naar uw bestemming.
 • U mag er niet parkeren, tenzij u een parkeerontheffing heeft.
 • De ontheffing geldt niet tijdens bloktijden, tenzij in bijzondere gevallen een ontheffing is verleend. U moet het gebied verlaten voordat de bloktijden ingaan. De bloktijden zijn
  • vrijdag van 18:00 – 21:00 uur
  • zaterdag van 11:00 – 17:00 uur
 • De ontheffing geldt niet op locaties en tijden van warenmarkten en evenementen, tenzij in bijzondere gevallen een ontheffing is verleend.
 • De ontheffing wordt altijd verstrekt op het kenteken van het voertuig.
 • Het niet nakomen van de voorwaarden voor de ontheffing kan intrekking van de ontheffing tot gevolg hebben.
 • Voertuigen breder dan 2,30 meter zijn in het gebied niet toegestaan.

Waarschuwingsbrief of boete

Bij een overtreding in de autoluwe binnenstad ontvangt u eerst een waarschuwingsbrief en bij een volgende keer een boete. Heeft u een brief of boete ontvangen en heeft u daar vragen over? Stel uw vraag dan via dit contactformulier

Dagontheffing

Wilt u het autoluwe gebied inrijden om te laden of te lossen? Of wilt u iemand ophalen of brengen die slecht ter been is? Dan kunt u online een gratis dagontheffing aanvragen. Dit kunt u vooraf regelen, maar ook achteraf op dezelfde dag.  Een dagontheffing is niet geldig op vrijdag van 18.00 – 21.00 uur en op zaterdag van 11.00 – 17.00 uur.

Plattegrond Autoluw gebied snor- en bromfietsers

Plattegrond Autoluw gebied autoverkeer