Waar parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart

Met een geldige gehandicaptenparkeerkaart (GPK) kunt u op verschillende parkeerplaatsen parkeren. Soms gelden aanvullende voorwaarden. 

Op straat

Voor deze parkeerplaatsen geldt dat u met een zichtbare gehandicaptenparkeerkaart in uw voertuig en een blauwe parkeerschijf maximaal 3 uur gratis kunt parkeren:

  • Op algemene parkeerplaatsen voor gehandicapten met een onderbord waarop een maximale tijdsduur van drie uur staat vermeld.
    Is er geen onderbord met maximale tijdsduur? Dan mag u voor onbepaalde tijd parkeren. U moet dan wel uw gehandicaptenparkeerkaart zichtbaar achter de voorruit plaatsen. Een blauwe parkeerschijf heeft u dan niet nodig.
  • Op plaatsen met een parkeerverbod
  • Buiten de parkeervakken op een woonerf

Een aantal algemene gehandicaptenparkeerplaatsen kent een tijdvenster (bijvoorbeeld 09:00-18:00 uur). Dit tijdvenster is aangegeven op een onderbord. Binnen de uren van dit tijdvenster mag hier alleen worden geparkeerd met een gehandicaptenparkeerkaart. Buiten dit tijdvenster mag u uw auto laten staan, maar kunnen deze parkeerplaatsen ook worden gebruikt door mensen die geen gehandicaptenparkeerkaart hebben.

U kunt ook gratis parkeren op parkeerplaatsen voor vergunninghouders en op betaalde plaatsen. U hoeft dan niet uw gehandicaptenparkeerkaart zichtbaar in uw voertuig te leggen. Een blauwe parkeerschijf is ook niet nodig. U moet wel eerst het kenteken van uw voertuig registreren, anders riskeert u een boete.
Let op! Heeft u geen kenteken doorgegeven? Dan kunt u alleen van de betaald parkeerplaatsen gebruikmaken als u een parkeervergunning heeft of tegen betaling bij de automaat of aanbieder van mobiel parkeren.

Als uw gehandicaptenparkeerkaart is afgegeven door de gemeente Delft, dan hoeft u uw kenteken maar één keer te registreren. Dit gebeurt bij uitgifte van de gehandicaptenparkeerkaart. Is uw gehandicaptenparkeerkaart afgegeven door een andere gemeente en bezoekt u regelmatig Delft, dan kunt u een gratis jaarvergunning aanvragen.

Parkeergarages

De Phoenixgarage, Zuidpoortgarage , Marktgarage en Prinsenhofgarage beschikken over speciale plaatsen die extra breed zijn. Hier kunt u met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren. U betaalt het tarief dat voor de parkeergarage geldt.

Parkeren is niet toegestaan

In het autoluwe gebied
In de autoluwe binnenstad wordt gebruik gemaakt van kentekentoegang. Een camera met automatische kentekenherkenning maakt een foto van alle kentekens van gemotoriseerde motorvoertuigen die de binnenstad binnenrijden. Deze foto wordt vergeleken met de database van ontheffingshouders. U kunt een dagontheffing aanvragen om toegang te krijgen tot het autoluwe gebied. Toegang met een motorvoertuig is alleen toegestaan voor het laten in- en uitstappen van personen. Of om te laden en te lossen. U mag hier niet parkeren; er zijn ook geen parkeerplaatsen in het autoluwe gebied. Buiten het autoluwe gebied zijn extra algemene gehandicaptenparkeerplaatsen.

Op een parkeerplaats op kenteken
Staat bij een gehandicaptenparkeerplaats een kenteken vermeld op het onderbord? Dan mag alleen het voertuig met het betreffende kenteken op deze plaats parkeren. U kunt een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aanvragen, zo dicht mogelijk bij uw woning. Alleen u mag daar dan parkeren. Dit kan via het aanvraagformulier.