Museum Prinsenhof Delft

Sint Agathaplein 1
2611 HR Delft

Get directions

Prinsenhofgarage ParkerenDelft

Kampveldweg 3
2611 WM Delft

Get directions

Museum de Prinsenhof

Wat mensen nu kennen als Museum Prinsenhof, is in 1403 opgericht als het Sint-Agathaklooster. Waar de naam Prinsenhof dan ineens vandaan komt? Na de reformatie werd een van de zuilen ingericht als hof van Prins Willem van Oranje. Hij verbleef hier regelmatig en sindsdien staat de locatie bekend als ‘Prinsenhof’. Groot voordeel: komt u met de auto naar het museum? Parkeer deze dan in de nabijgelegen Prinsenhofgarage.

Geschiedenis Museum de Prinsenhof

In de Middeleeuwen groeide het Sint-Agathaklooster uit tot het grootste en rijkste klooster van Delft. In de loop der tijd heeft het klooster veel verschillende functies gehad. Na de Reformatie werd het klooster opgedeeld in delen. Een deel van de kapel bleef als kerkelijke ruimte in gebruik en aan de andere kant bleef ruimte voor de woning van enkele nonnen.

Willen van Oranje vermoord in Prinsenhof

Zoals eerder gezegd, was Prins Willem van Oranje tussen 1572 en 1584 regelmatig in zijn zuil van het klooster. In deze zuil vond een van de belangrijkste gebeurtenissen van de geschiedenis plaats: de moord op Prins Willem van Oranje. In 1584 werd hij hier vermoord door Balthasar Gerards.

Museum de Prinsenhof

Naast een hof en klooster heeft er in het gebouw ook nog een tijdje een lakenhal gezeten. Ook de Latijnse school van Delft is nog een tijdje gevestigd geweest in het klooster. Tussen 1932 en 1951 werd de Prinsenhof gerestaureerd tot stedelijk museum en sindsdien heet het Museum de Prinsenhof. Het museum heeft een collectie aan aardewerk, schilderijen en informatie over het leven van Prins Willem van Oranje. Hoogtepunt: de kogelgaten in de muur op de plek waar Prins Willem van Oranje is vermoord.

Meer informatie? Zie: http://prinsenhof-delft.nl/

In de buurt

 • Delfts Blauw aardewerkfabriek
 • © Fotopedia Delft
  Molen de Roos
 • © Indebuurt
  Escape Room Delft
 • Museum de Prinsenhof
  Museum de Prinsenhof
 • oude kerk en nieuwe kerk
  Oude kerk en nieuwe kerk Delft